יום ראשון, 6 בינואר 2019

קולנוע דוקומנטרי

רקע הקולנוע הדוקומנטרי: 

מטרת הקולנוע התיעודי (דוקומנטרי) הוא לתעד את המציאות. 
ישנם סוגים שונים (ז'אנרים) של סרטים תיעודיים - 1. דוקו-אקטיביזם. 2. רוקומנטרי 3. נרטיב קלאסי
4. סרטי תעמולה ו5. דוקו-דרמה.מאפיינים : צילום בזמן אמת, התמקדות בסיפור הסובב סביב גיבור מסויים ( או כמה ) העוברים תהליך בהלך הסרט, יש בסרטים אלו נקודת מבט של הבמאי, מלווים בקטעי ארכיון, עריכה וקריינות.

Super Size Me Poster.jpgשם הסרט: לאכול בגדול                                                                        קישור: https://vimeo.com/206788157

משימה 1:  אקספוזיציה                                                                                            - הסרט " לאכול בגדול" עוסק באדם בשם מורגן ספרלוק, שהחליט לבדוק האם אכילת ג'אנק פוד למשך חודש שלם אכן מקיימת את הטענה של 2 נערות שטענו שמשקלן חריג לגילן בגלל אכילת מזון לא בריא ברשת "מקדונלדס". רק אם יצליחו להוכיח את טענתן, תאושר התביעה שלהן נגד מקדונלדס, ומורגן ניסה לעזור להן כדי שתביעתן תאושר.
- הגיבור הוא מורגן ספרלוק, בן 30, בעל מצב בריאותי מצוין החי בארה"ב.
- הבעיה אשר הסרט עוסק בה היא העודף המשקל השורר בארה"ב, עקב אכילה מרובה במסעדות אשר מוכרות אוכל רחוב, נגיש ומהיר אך לא בריא ומזיק לחלוטין. עקב טענתן של הנערות, מורגן ניסה להשיג עמדה ברורה כי האוכל במסעדות "מקדונלס", מזיק, לא בריא וגורן להתפתחות ההשמנה בארה"ב וגם בעולם כולו.
המכשול שלו היה לשנות את אורח החיים הבריא שלו במשך חודש, ואף לקחת סיכון על חייו. כדי לפתור את המכשול הוא נעזר בצוות רפואי של 3 אנשים הכולל : דיאטנית (מומחית למערכת העיכול), רופא לב ורופא משפחה, שעוברים איתו את התהליך באופן מבוקר, על מנת שחס וחלילה לא יסכן את חייו בצורה קריטית ויגרום למצב בלתי הפיך.

משימה 2: התהליך 
- הסרט אכן מתאר תהליך, איך מצבו הבריאותי של מורגן משתנה ככל שעובר יותר זמן שהוא אוכל בוקר , צהריים וערב רק מ"מקדונלדס". הסרט עוקב אחרי מורגן יום אחר יום, הוא מצולם בעיקר בעת אכילה / קנייה ב"מקדונלדס", בנוסף הוא מצולם גם בביתו, יחד עם אשתו, בדיונים והתייעצויות עם הרופאים שלו וגם ברגעי משבר.
נקודת השיא הייתה כאשר מורגן מתחיל להישבר ורופאיו מסבירים לו שיש סיכון על חייו אם ימשיך בתהליך המסוכן הזה.
- הסרט מתחיל באקספוזיציה, מסופר על "מקדונלדס", על הסניפים העולמיים, על אחוזי ההשמנה בארה"ב ואיך האכילה המרובה במסעדות ג'אנק פוד משפיעות לרעה על אחוזים אלו.
הסרט נגמר בכך שמורגן מסיים את הארוחה האחרונה שלו ב"מקדונלדס" ולאחר מכן מופיעות התוצאות, איך גופו של מורגן השתנה - משקלו גדל, הכבד שלו התמלא שומן ורמת הכולסטרול שלו עלתה. בנוסף, החשש לאי ספיקת לב, מצבו הנפשי השתנה. בסוף , מורגן מציע פתרונות משלו כדי לצמצם את אחוזי ההשמנה בארה"ב בעזרת "מקדונלדס".
- תתי הנושאים הם : השפעות חברתיות (סקרי רחוב), איך אפשר להפוך לבריאים יותר?

משימה 3: אלמנטים יצירתיים
- העריכה של הסרט הינה קצבית, זה מוסיף לסרט בסחיפה של הצופים בכל הסרט והרצון להמשיך לראות את הסרט כל הזמן ללא הפסקה. מסיף לסרט ססגוניות והרגשה טובה בצפייה.
- השתמשות במוזיקה קצבית- שימוש בשירי רוק (בעיקר) אשר גורמים לסרט הרגשה של המוניות וקירוב לגיבור ולמצב המתואר בסרט כאשר מציגים תוצאות וקטעי ארכיון.
- הקריינות בסרט מלווה אותנו לאורך כל הסרט ומספקת לנו מידע יותר ברור תוך צפייה בקטעים המצולמים בלי תסריט או תכנון. 
- הסרט מורכב מסיטואציות לא מתוכננות חסרות תסריט, סיטואציות שקרו וצולמו בלי עריכה מיוחדת והפכו את את הסרט לאמיתי באמת על מנת לבסס טענה ולמצוא לה תוצאות אמתיות.
- המקומות העיקריים שמצולמים בסרט הם - סניפים שונים של מקדונלדס ברחבי ארה"ב, במרפאות של הרופאים המלווים את מורגן בתהליך ובביתו של מורגן. הצילומים החיים בעת אכילה , בעת בדיקות רפואיות מוסיפות לסרט קירוב של הצופים לגיבור הראשי של הסרט.
- בסרט יש שימוש נרחב בתמונות ארכיון של מורגן, במסמכים רפואיים שנבעו מהתוצאות של התהליך, סרטוני אנימציה ועוד. יוצר הסרט השתמש בארכיון כדי ליצור עניין בסרט, להביא ממצאים אמתיים וקיימים כדי לאמת את הטענה שלו ושל הנערות.

משימה 4: נקודת מבט
- הבמאי בסרט זה הוא גם היוצר, נקודת המבט שלו מועברת בכל הסרט תוך כדי בדיקה וחשיפת ממצאים ותוצאות עקב הבדיקה והתהליך שהוא עשה.
- משפט פתיחה : "הכל באמריקה יותר גדול".
משפט סיום: "אני מניח שהשאלה הגדולה היא, את מי את רוצים לראות קודם הולך? אתכם או אותם (מקדונלדס)".
במשפט הפתיחה המסר הוא הינו שבאמריקה הכל יותר גדול , המנות, החנויות, גודל האנשים, הצריכה שלהם למזון תעשייתי ולא בריא.
המסר במשפט הסיום הוא: שעקב כל הצריכה של המזון התעשייתי אתם עלולים לסכן ולאבד את עצמכם כמו שמורגן סיכן את עצמו, ואז יש פנייה לקהל כדי להשאיר אותם עם שאלה שתגרום להם (בתקווה) לעשות מעשה אקטיביסטי, האם להפסיק לאכול במקדונלדס ( שהם ילכו ) או להמשיך לאכול במקדונלדס ( ושאתם תאבדו את עצמכם ).
- שם הסרט הוא "לאכול בגדול", הוא מביע את עמדתו של של היוצר בצורה ברורה - אכילת ג'אנק פוד, אכילה בגדול שהופכת אותך באופן פיזי לגדול ורחב.
- המסר של היוצר הוא לתת עמדה ברורה וממצאים אמיתיים שמוכחים בסרט שהמזון התעשייתי והמהיר רק מזיק לבריאותו של האדם ויש להפחית בצריכתו או באכילה מרובה שלו. עצם הממצאים שמובאים בסרט, יש יותר הסברה ממשית לצופה על המסר שהיוצר מעביר בסרט.

משימה 5: תת הז'אנר התיעודי
הסרט מתאים לתת הז'אנר - דוקו אקטיביזם.
הסרט מתאים לז'אנר זה ,מכיוון שבסרטים דוקו-אקטיביסטים, יוצר הסרט מציג מציאות אשר הוא מנסה לשנות (מורגן מנסה לשנות את דעת הצופים על מזון הג'אנק פוד בעזרת ממצאים שמוכיחים שמזון זה מזיק לבריאות האדם).
היוצר יוזם פעילות פרובוקטיבית (אכילת ג'אנק פוד במשך חודש) כדי להתעמת מול מי שיכול להביא לשינוי (הסרט הוא טענה מוכחת בשביל שתביעתן של הנערות בעלות משקל העודף תתקבל בבית המשפט). הפעילות הינה פרובוקטיבית, צינית וגם אגרסיבית.

משימה 6: רפלקציה
אני מאוד נהניתי מהעבודה, הסרט לדעתי הינו סרט מאוד מעניין, אני מאוד אוהבת סרטים קצביים שעוזרים לאחר ומלווים בפעולות קיצוניות ומגניבות. למדתי מהעבודה איך לשים לב לפרטים הקטנים בסרטי הדוקו הבאים שאני אצפה בהם.
מוד אהבתי את העריכה של הסרט המלווה בקטעי ארכיון ושירים קצביים.
לא היה קושי בעבודה, ויותר מזה, אהבתי מאוד את העבודה במחשב, אני חושבת שזה יותר ענייני ואישי, ומאוד אשמח אם נעבוד ככה יותר! 

משימה 7: מסרים חברתיים
הסרט "לאכול בגדול" הינו סרט דוקו-אקטיביסטי, משמע, הוא נוצר בגלל הרצון של הבמאי  להעביר את המסר החברתי נגד ג'אנק פוד בטענה שהוא מזון משמין ואף מזיק לבריאות.